niedziela, 20 marca 2022

Rhodiola Rosea, takođe poznata kao zlatni koren

Rhodiola Rosea, takođe poznata kao zlatni koren, je višegodišnja cvetna biljka koja raste u hladnim klimama. Biljka se vekovima koristila zbog svojih lekovitih svojstava, pre svega kao pojačivač energije i izdržljivosti, i kao način da se pomogne telu da se prilagodi i odoli fizičkom, hemijskom i ekološkom stresu. Danas je Rhodiola popularan sastojak suplemenata i energetskih napitaka. 


Neki veruju da Rhodiola može pomoći u poboljšanju mentalne jasnoće i fokusa, a može čak imati i efekte protiv starenja. Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdile ove prednosti, Rhodiola Rosea se generalno smatra bezbednom i dobro tolerisanom.

Rhodiola rosea sadrži nekoliko jedinjenja koja mogu objasniti njene navodne zdravstvene prednosti, uključujući rosavin, salidrozid i p-tirozol. Smatra se da ova jedinjenja rade zajedno na poboljšanju nivoa energije, povećanju otpornosti na stres i unapređenju bolje mentalne jasnoće. Rhodiola takođe sadrži niz minerala, uključujući kalijum, magnezijum i gvožđe, kao i vitamine B6 i C.



Istraživanja o rodioli su još uvek u ranoj fazi, ali neke studije sugerišu da biljka može biti od pomoći u lečenju stanja kao što su umor, stres i anksioznost. Pored toga, preliminarna istraživanja sugerišu da Rhodiola može poboljšati atletske performanse i pomoći telu da se oporavi od fizičkog stresa. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdile ove prednosti, ali se čini da je rodiola sigurna i obećavajuća biljka sa raznim potencijalnim zdravstvenim prednostima.

Ako ste zainteresovani da probate Rhodiolin rosea, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom. Rhodiola možda nije prikladna za svakoga i može biti u interakciji sa drugim lekovima. Pored toga, ne zaboravite da uvek kupujete Rhodiolu od renomiranih izvora, jer postoji rizik od kontaminacije ili nečistoća u nekim suplementima. Ako razmišljate o uzimanju dodatka Rhodiola rosea, prvo se konsultujte sa svojim lekarom da biste bili sigurni da je prikladan za vas. Rhodiola možda nije bezbedna za sve i može biti u interakciji sa drugim lekovima. Pored toga, uvek kupujte Rhodiolu od renomiranih izvora kako biste smanjili rizik od kontaminacije ili nečistoća u dodatku.

Omega 3 Koncentrišite brojne zdravstvene prednosti

 CaliVita Omega 3 koncentrat je dodatak ishrani koji sadrži mešavinu omega-3 masnih kiselina. Ove masne kiseline su važne za održavanje zdra...